Gebraad van knolselderij

Dit gebraad van knolselderij is echt een signatuurgerecht van Joris Bijdendijk Chef-kok in het Rijks in Amsterdam. Deze nederige groente word in Nederland vaak verwerkt in de erwtensoep, maar je kan hem ook braden in de oven. Bij de garing in de oven zal de knolselderij alleen maar zoeter worden en zal de buitenkant bijna de smaak van karamel aannemen.

Ingrediënten:

  • 1 knolselderij
  • 60 gr roomboter

Bereiding:

Was de hele knolselderij goed onder een koude kraan en dep hem droog met een schone doek. Smeer de hele knolselderij in met de roomboter en schuif hem in de voorverwarmde oven.

Braad de knolselderij in 1,5 à 2 uur goudbruin. Denk eraan dat je de knolselderij iedere 8-10 minuten bedruipt met de gesmolten boter.

Oestercrème:

  • 8 oesters
  • mespuntje mierikswortel
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 ml zonnebloemolie
  • 1 citroen, rasp en sap
  • vers gemalen zwarte peper
  • zeezout

Bereiding:

Maak de knoflook schoon en bak deze in een druppel olie op een lage temperatuur gaar. Niet te donker laten worden anders word de knoflook bitter. Rasp eventueel je mierikswortel.

Open de oesters en bewaar het vocht even apart. Doe nu de oesters, knoflook, citroenrasp- en sap, mierikswortel in een blender of keukenmachine en blender alles fijn. Doe nu druppelsgewijs de zonnebloemolie erbij en draai tot er het idee van een mayonaise achtige crème ontstaat.Maak op smaak met vers gemalen zwarte peper en zeezout.

DELEN: