Gefermenteerde kool (Kimchi)

De gezondheidsvoordelen van gefermenteerde groenten zijn onmiskenbaar. Maar wist je hoe gemakkelijk het is om zelf je groenten te vergisten? Kimchi is een gefermenteerde kool uit de Koreaanse keuken en een gemakkelijke groente om een keer mee te beginnen.

De eerste keren dat ik kimchi probeerde, was het niet, moet ik toegeven, mijn lievelingseten. Deze gefermenteerde kool is erg lekker bij gebakken rijst, noedels op een broodje of rechtstreeks uit de pot. Ook ik moet (en wil) nog steeds veel leren als het gaat om het maken van kimchi (er zijn meer dan honderd verschillende soorten!)

Dit is dus een recept voor een eenvoudige kimchi, en erg leuk om eens mee te beginnen.

Ingrediënten:

  • 1 middelgrote Chinese kool
  • 50 gr zeezout
  • water (bij voorkeur gedestilleerd of gefilterd)
  • 1 el geraspte knoflook
  • 1 tl garnalenpasta
  • 3-4 el water
  • 5-6 kruidnagels
  • 1 tl geraspte geschilde verse gember
  • 2 rode pepers
  • 1 tl kristalsuiker
  • 2 el vissaus
  • 3 el rode chilivlokken
  • 8 Koreaanse radijs of daikon-radijs (rettich)
  • 4 middelgrote lente-uitjes

Extra:

  • handschoentjes
  • gesteriliseerde potten

Bereiding:

Snij je Chinese kool in vieren en verwijder de harde kern. Snij de kool in stukken van ongeveer 3-4 centimeter. Doe alles in een grote kom en bestrooi met zout. Masseer het zout goed in de kool met je handen. Je zult merken dat de kool zacht begint te worden. Doe nu voldoende water op de kool dek af met een bord en zet er iets van gewicht op. Zet de kool 2-3 uur in de koelkast. Spoel de kool af onder koud water en laat 15-20 minuten goed uitlekken op een vergiet.

Nu gaan we een kruidenpasta maken. Meng in een grote kom de geraspte knoflook, gember, rode pepers, suiker,kruidnagel, vissaus, garnalenpasta en water tot een gladde pasta. Voeg nu ook de chilivlokken toe. Zet aan de kant tot de kool zover is. Snij de Koreaanse radijs in dikte van een lucifer en de lente-ui in wat grovere stukken. Meng nu de kool met de rest van de gesneden groenten en meng met je kruidenpasta goed door elkaar met handschoenen. Verdeel de kool over de gesteriliseerde potten maar laat 2,5 centimeter onder de deksel vrij. Deze ruimte heeft het nodig om te kunnen gisten. Druk de kimchi goed aan in de potten. Draai de deksel op de potten.

Laat de potten nu 2-5 dagen fermenteren op een koele kamertemperatuur maar niet in direct zonlicht. Zet de potten wel op een bord. Het kan zijn dat je luchtbellen ziet en dat er vocht onder de deksel weg zal lopen, geen paniek dit is het fermentatie proces. Controleer de kimchi dagelijks en druk dit eventueel aan met een schone vinger of een lepel zodat het onder de pekel blijft staan. Zet naar 3 dagen de kimchi op een bord in de koelkast om de laatste dagen in de koelkast te laten fermenteren. Je kunt nu de kimchi ook gaan proeven of je hem al lekker vind. Zit er voldoende smaak voor jou aan dan kan hij gebruikt worden, maar hij is nog lekkerder naar 1-2 weken.

Kleine notitie:

  • gebruik zout dat vrij is van jodium en anti-klontermiddelen. Dit kan de gisting remmen.
  • gebruik gedestilleerd of gefilterd water, leidingwater zou ook je gisting kunnen verminderen.
  • gebruik het liefste potten met een plastic deksel
DELEN: