Gefrituurde kip met Tonkatsu-saus

Kip Katsu – knapperig gefrituurde kip bedekt met Tonkatsu-saus. Dit klassieke Japanse gerecht is gemakkelijk te maken en iedereen zal het geweldig vinden!

Ingrediënten:

  • 3 grote kipfilets
  • 1 tl zout
  • ¼ tl vers gemalen zwarte peper
  • bloem
  • 2 grote eieren
  • 1 kopje panko broodkruimels
  • neutrale olie

Tonkatsu-saus:

  • 100 ml ketchup
  • 1 el worchestershire-saus
  • 1 el sojasaus
  • 1 tl mirin
  • 1/4 theelepel dijonmosterd

Mirin is het zoete zusje van sake. Een rijstwijn met een lager percentage alcohol en een hoger percentage suiker dan dat sake heeft. Het alcoholpercentage varieert, maar ligt bij mirin meestal onder de 10 procent en bij sake rond de 15 procent.

Bereiding:

Meng de ketchup, worchestershire-saus, sojasaus, mirin en dijonmosterd en meng alles tot een gladde saus. Natuurlijk kun je hem geheel naar eigen smaak maken door iets meer of minder van een ingrediënt toe te voegen. Bewaar tot de kip klaar is.

Doe een laag van 2 centimeter olie in een diepe pan en breng op temperatuur. De temperatuur moet tussen de 170-180 graden zijn.

Leg je kipfilet op een snijplank en snij deze plat door de midden zodat je 2 plattere filets krijgt. Herhaal dit met de andere filets. Doe de bloem op een bord en doe hier genoeg zout en vers gemalen zwarte peper bij. Hierbij breng je je kipfilet op smaak. Klop de eieren los met een vork en doe de panko op een ander bord. Haal de kipfilet door de bloem en klop de overtollige bloem eraf. Haal de kipfilet nu door de geslagen ei en vervolgens door de panko. Bewaar de gepaneerde kipfilets op een stuk bakpapier. Herhaal dit met alle filets. Zodra je olie heet genoeg is bak je 2-3 kipfilets in de hete olie aan alle kanten goudbruin. Dit om er voor te zorgen dat de temperatuur in de olie te snel zal dalen. Haal de gebakken kipfilet uit de olie en bewaar op een stuk keukenpapier tot alle filets gebakken zijn. Serveer je kip met rijst en je Tonkatsu-saus.

DELEN: