Gesmoord rundvlees

Zo’n herfst/winter gerecht wat iedereen kan maken. Een klassiek recept van langzaam gesmoord rundvlees.

Ingrediënten:

  • 1 kilo mager rundvlees
  • 70 gr boter
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 ui
  • 4 wortelen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 takje oregano
  • blaadjes van 1 takje tijm
  • 200 ml rode wijn
  • 2 rijpe tomaten
  • 1 el tomatenpuree
  • 750 ml runderbouillon
  • peperkorrels
  • zeezout

Bereiding:

Smelt de boter in een grote pan samen met de olijfolie. Doe de gesneden uien, wortelen, knoflook en bleekselderij in de pan en bak deze ongeveer 10 minuten op laag vuur (wel af en toe roeren). Leg nu het in stukken gesneden vlees in de pan en bak deze rondom mooi bruin aan, maar zorg ervoor dat je groenten niet verbranden. Doe nu de peperkorrels in de pan, een beetje zeezout en de tomatenpuree en ontzuur de tomatenpuree door 3 minuten langzaam te laten bakken. Doe nu de gesneden tomaten (wel even ontvellen) in de pan, blus af met de rode wijn en laat de wijn voor een deel verdampen. Doe nu de rozemarijn, oregano, tijm en laurier in de pan en schenk er net zoveel runderbouillon bij tot het vlees half onder staat. Breng het aan de kook, en zodra het kookt zet je het vuur laag en laat je het zo’n 1,5 uur langzaam pruttelen. Kijk af en toe even en voeg evt. wat runderbouillon toe. Zo nodig het vlees nog wat op smaak brengen met wat zeezout en vers gemalen zwarte peper.

DELEN: