Italiaanse runder stoofschotel

Lang en langzaam op laag vuur zo maak je een goede stoofschotel. Deze Italiaanse stoofschotel is een vleesgerecht waarbij het vlees na lange bereiding zo gaar is dat het praktisch uit elkaar valt. Hoe langer je een stoofschotel kan garen hoe intenser de smaak. Dus het is helemaal niet erg om het een dag van te voren klaar te maken.

Ingrediënten:

  • 1 kilo rundvlees
  • 70 gr boter
  • 4 el olijfolie
  • 1 ui
  • 4 wortelen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 teentjes knoflook
  • bos lente-ui
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 takje oregano
  • takje tijm
  • 200 ml rode wijn
  • 2 rijpe tomaten
  • 1 el tomatenpuree
  • 750 ml runderbouillon
  • peperkorrels
  • zeezout

Bereiding:

Smelt de boter in een grote pan samen met de olijfolie. Doe de gesneden uien, wortelen, knoflook en bleekselderij in de pan en bak deze ongeveer 10 minuten op laag vuur (wel af en toe roeren). Leg nu het gesneden vlees in de pan, en bak deze rondom mooi bruin aan, maar zorg ervoor dat je groentes niet verbranden. Doe nu de peperkorrels in de pan, een beetje zeezout en de tomatenpuree, en ontzuur de tomatenpuree door een 3 minuten langzaam te laten bakken. Doe nu de gesneden tomaten (wel even ontvellen) in de pan, en blus af met de rode wijn, en laat de wijn voor een deel verdampen. Doe nu de rozemarijn, oregano, tijm en laurier in de pan en schenk er net zoveel runderbouillon bij tot het vlees half onder staat. Breng het aan de kook, en zodra het kookt zet je het vuur laag en laat je het zo’n 1,5 uur langzaam pruttelen. Kijk af en toe even, en voeg evt. wat runderbouillon toe. Als de stoof bijna klaar is voeg je de lente-ui toe en laat je deze even meestoven. Zo nodig het vlees nog wat op smaak brengen met wat zeezout en vers gemalen zwarte peper.

DELEN: