Ossenhaas met salsa verde

Het marineren van de ossenhaas voor het bakken is het verschil tussen een goed stuk vlees of een heel goed stuk vlees. Lekker om in de pan te bakken maar hij is helemaal Top als je hem op open vuur op de BBQ gaat bereiden.

Ingrediënten:

  • 1 ½ grof zeezout
  • 2 el gerookte paprikapoeder
  • 4 tl gedroogde oregano
  • 1 el gemalen komijn
  • 2 el licht bruine basterdsuiker
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 tl selderijzout
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 kilo ossenhaas

Ingrediënten salsa verde:

  • 1 bos platte bladpeterselie
  • 1 bos basilicum
  • 1 teentje knoflook
  • 2-3 ansjovisfilets
  • rasp van 1 citroen
  • 1 el kappertjes
  • 1 tl licht bruine basterdsuiker
  • 15 ml rode wijnazijn
  • 1 el citroensap
  • 40 ml extra vierge olijfolie
  • zeezout
  • vers gemalen zwarte peper

Bereiding:

Meng alle ingrediënten in een grote kom en meng alles goed door elkaar. Je rub voor de ossenhaas is al klaar. Je kan deze rub natuurlijk ook in een grote hoeveelheid maken en hem bewaren in een gesloten op.

Dep je ossenhaas droog met een stuk keukenpapier voor je hem gaat insmeren met de rub. Heb je een plat stuk vlees dan kan je hem altijd opbinden met een stuk keukentouw. Leg 4-5 eetlepels rub op een bord een bord en rol je ossenhaas erdoor. Dek het vlees af met plastic huishoudfolie en zet minimaal een uur in de koelkast. Het lekkerste is om hem een nacht in de koelkast te laten staan.

Vergeet niet om je vlees op kamertemperatuur te brengen voordat je gaat bakken of barbecueën.

Doe de peterselie, basilicum, knoflook en ansjovis in een vijzel en maal alles tot een pasta. Doe nu ook de laatste ingrediënten erbij en meng alles nog een keer goed door elkaar. Maak je salsa op smaak met zeezout en vers gemalen zwarte peper.

Bakken:

Verwarm je oven voor op 200 graden.

Verwarm een grote pan op hoog vuur en besprenkel je runderhaas met olijfolie. Schroei je ossenhaas aan alle kanten dicht in de hete pan. Dit doe je in ongeveer 2 minuten per kant. Zet de pan met ossenhaas in je voorverwarmde oven en bak gedurende 18-23 minuten. Bakken totdat je je gewenste gaarheid hebt. Haal de ossenhaas uit de oven en dek af met aluminiumfolie. Laat de ossenhaas 8-10 rusten voor je hem gaat aansnijden en verwennen met je eigen salsa verde.

BBQ:

Breng als eerste je BBQ op temperatuur.

Besprenkel je ossenhaas met een beetje olijfolie en strooi er wat zeezout over. Grill de ossenhaas door regelmatig te draaien en tot je je gewenste gaarheid hebt. Haal van de BBQ en dek het af met aluminiumfolie. Laat de ossenhaas 8-10 rusten voor je hem gaat aansnijden en verwennen met je eigen salsa verde.

DELEN: