Sardijnse pasta met schelpjes

Fregola ook wel Fregula is een specialiteit uit Sardinië. Deze pastasoort is gemaakt van grove griesmeel (semola). In combinatie met verse vongole of kokkels een ware traktatie.

Ingrediënten:

  • 1 kilo verse vongole of kokkels
  • 300 gr fregula
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 teentje knoflook
  • 1 sjalotje
  • ½ tl saffraan
  • 250 ml visbouillon
  • extra vergine olijfolie
  • 1 rode peper
  • 1 bos platte peterselie
  • zeezout
  • vers gemalen zwarte peper

Fregola ook wel Fregula is een specialiteit uit Sardinië. Deze pastasoort is gemaakt van grove griesmeel (semola). Er zijn verschillende varianten verkrijgbaar.

  • Fregola Sarda:de ongeroosterde variant van de fregola.
  • Fregola tostata (grof of fijn): deze variant van de fregola wordt na het drogen licht in de oven geroosterd. Sommige stukjes pasta zijn daardoor iets donkerder van kleur.
  • Fregolla allo zafferano: In deze versie van de fregola wordt door het bloem saffraan verwerkt. De fregola krijgt daardoor een aromatische smaak.

Fregola wordt vaak in hete bouillon gekookt. Voeg de fregola toe en kook de pasta in ca 7 tot 8 minuten beetgaar.

Bereiding:

De meeste schelpjes zijn tegenwoordig al vooraf gespoeld wanneer je ze koopt. Om er zeker van te zijn dat er geen zand meer in zit spoel je ze nog een keer. Spoel de schelpjes onder koud stromend water. Bewaar ze in een grote bak met koude water en ruim zout. Laat de schelpjes hier minimaal een uur in staan voor je ze gaat gebruiken. Giet ze af en spoel ze nog één keer voor gebruik.

Kook de fregula volgens recept in ruim water met zout.

Snij de rode peper (met of zonder pitjes) en knoflook en bak de helft van beide rustig op matig vuur in wat olijfolie. Voeg de gespoelde schelpjes toe en bak deze mee tot ze open gaan staan. Haal de schelpjes weer uit de pan en bewaar het vocht. Haal een stukje keukenpapier door de pan en doe nu een flinke scheut olijfolie in. Snij je sjalotje in halve ringetjes en bak deze met de rest van de rode peper en knoflook in een eetlepel olijfolie. Schep de tomatenpuree erbij en bak deze 2-3 minuten mee om te ontzuren. Doe de gekookte fregula in de pan en schep deze goed door de tomatenpuree. Doe je saffraan erbij en blus alles af met de visbouillon en het overgehouden vocht van de schelpjes. Laat 5-6 minuten op laag vuur pruttelen. Haal de helft van de schelpjes leeg en doe dit door de pasta. Maak alles op smaak met zeezout en vers gemalen zwarte peper.

Schep de pasta op een grote schaal en verdeel de rest van de schelpjes op de pasta. Maak het geheel af met vers gesneden platte peterselie en een flinke scheut extra vergine olijfolie.

DELEN: