Soto Ajam Udang

Soto Ajam Udang is een Indonesische maaltijd (soep) met kippenbouillon en garnalen, je kan hem zowel als lunch als hoofdgerecht nuttigen. De variant met bijvoorbeeld rundvlees heet Soto Madura. Met dit soort gerechten is het bijna onmogelijk het juiste recept weer te geven, er zijn namelijk tientallen varianten. Doe erin wat je lekker vind….. maar dit is de mijn variant.

Ingrediënten:

  • 2 el zonnebloemolie
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 sjalotjes
  • 2 blokje trassi van 2×2 cm
  • 1 el gemalen korianderzaad
  • 1 el koenjit
  • 1 ltr kippenbouillon
  • 150 gr garnalen
  • 1 el gemberwortel
  • 2 stengels sereh
  • 4 blaadjes citroenblad
  • 2 vastkokende aardappelen
  • 2 el bladpeterselie
  • 3 hardgekookte eieren

Trassi is gemaakt van fijngemalen, gefermenteerde, gedroogde garnalen, tot een blokje samengeperst. Het ruikt wel, maar is een verrijking voor je gerecht. Trassi is te koop in de toko, of bij de betere supermarkt.

Sereh (Citroengras) is te koop in de toko, maar ook bij de betere supermarkt.

Jeruk Purut (Citroenblad) zijn groene, geurige blaadjes van de Kafferlimoenboom, een tropische citroenplant. Ook te verkrijgen in de toko en bij de betere supermarkt.

Deze restjes zijn lekker in de Sato Ajam:

Je kunt bijvoorbeeld rauwe, harde groenten als wortel, bloemkool, broccoli, sperziebonen, snijbonen, venkel, spitskool, groene kool, spruitjes en zelfs pompoen toevoegen. Maar ook zachte groenten als paprika, komkommer, bos-ui, paksoi, tomaat, taugé of champignons. En natuurlijk mooie stukken gaar vlees of vis die je er in kan verwerken als gehakt, kipfilet, rundvlees, varkensvlees en in dit geval garnalen. Eventueel nog rijst of mie die je in de kast hebt liggen.

Bereiding:

Bak in een grote pan in de zonnebloemolie de fijngesneden knoflook, sjalotjes, korianderzaad en verkruimelde trassi zachtjes in ongeveer 3-4 minuten. Voeg de kippenbouillon, gember, citroenblaadjes, aardappel en het citroengras toe en breng de soep tegen de kook aan. Laat het geheel nu ongeveer 20-30 minuten zachtjes koken zodat de specerijen al hun smaken kunnen afgeven. Verwijder de specerijen en voeg nu de harde rauwe groenten naar keuze toe. Laat het geheel nogmaals 10 minuten koken.

Bak ondertussen de garnalen in een klein beetje olie met fijngesneden knoflook.

Voeg  nu de zachte groenten naar keuze toe en laat de soep tegen de kook 5 minuten pruttelen. Leg de mie of rijst in een diep bord en verdeel de Soto Ajam over de borden. Garneren met de garnalen, ei en de groenten die jij lekker vind.

DELEN: