Tomaten risotto

Soms kom je van die gerechten tegen die je moet proberen! Net zoals deze risotto bolognese van Nigella Lawson. Met mijn eigen twist maar net zo lekker…

Ingrediënten:

  • 2 ltr tomatenbouillon
  • 1 winterwortel
  • 4 stengels bleekselderij
  • 1 ui
  • 4 el olijfolie
  • 100 gr zongedroogde tomaten
  • 50 gr ongezouten roomboter
  • 250 gr gehakt rundvlees
  • 80 ml rode wijn
  • 400 gr ontvelde tomaten (gesneden)
  • 1 el tomatenpuree
  • 500 gr risotto rijst
  • 150 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • zeezout
  • vers gemalen zwarte peper

Bereiding:

Bak de gehakt apart in een pan tot hij goudbruin is en zet hem even apart.

Snij de winterwortel, bleekselderij (verwijder wel even de draden met een dunschiller), ui en zongedroogde tomaten in kleine blokjes. Zet een grote pan op het vuur en doe hier de olijfolie in. Zweet hier langzaam de groenten in aan. Zorg ervoor dat de groenten niet gaan bakken maar langzaam garen. Doe de risottorijst bij de groenten en bak deze even langzaam mee. Schep de tomatenpuree bij de rijst en bak deze even langzaam aan, de tomatenpuree zal hierdoor zijn zure smaak wat verliezen. Als alles 5-6 minuten langzaam heeft staan te bakken blus je alles af met de rode wijn. Schep vervolgens beetje bij beetje de tomatenbouillon bij de rijst. Heeft de rijst de bouillon opgenomen dan doe je er weer een schepje bij. Na 10 minuten doe je de gesneden tomaten erbij en vervolg je de stappen met de bouillon. De rijst mag niet te nat zijn. Heb je deze stappen ongeveer 18 minuten gedaan proef je de risotto en schep je de gebakken gehakt erbij, de rijst moet iets verder als beetgaar zijn. Doe de ongezouten boter erbij en een deel van de geraspte Parmezaanse kaas. Proef de risotto en maak af met zeezout en vers gemalen zwarte peper. Serveer de risotto direct en maak af met de rest van de Parmezaanse kaas en evt. wat basilicum.

Natuurlijk kun je deze risotto ook vegetarisch maken, laat dan de gehakt achterwege!

DELEN: