Zuurkooltaart met oude kaas

Naar een lang weekend met erg veel lekkers is het vandaag even tijd voor een dag zonder vlees. En dat doen we met deze zuurkooltaart met Old Amsterdam. Want met deze taart maak je ook de niet zuurkool-fan blij!

Ingrediënten:

  • 6 plakken bladerdeeg
  • bloem
  • 450 gr gekruide zuurkool
  • 1 teentje knoflook
  • 1 sjalotje
  • 4 kruimige aardappels
  • 4 eieren
  • 175 gr geraspte oud Amsterdam
  • 170 ml volle melk
  • 150 ml slagroom
  • 1 eidooier + 1 el water
  • 20 gr platte peterselie

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat de zuurkool goed uitlekken in een zeef.

Leg alle plakjes bladerdeeg op elkaar en bloem je werkblad. Rol het bladerdeeg uit tot een flink groot vlak (ik gebruik een ovenschaal van 23 centimeter) wat over de randen van je ovenschaal uit komt. Beboter je ovenschaal en leg de bladerdeeg hier in. Prik gaatjes in de bodem van de bladerdeeg.

Schil de kruimige aardappels en snij deze in flinterdunne plakjes. Snipper je knoflook en sjalotje en doe deze samen met de uitgelekte zuurkool, 4 eieren, 125 gr geraspte kaas, volle melk en slagroom in een kom en meng alles goed. Breng alles op smaak met zout en vers gemalen peper. Doe een del van de zuurkool in de ovenschaal en leg hier dakpansgewijs de in dunne gesneden plakjes aardappel op. Leg de rest van de zuurkool erop en strooi de laatste geraspte kaas erop. Vouw de randjes van het bladerdeeg naar binnen, klop je eidooier met een lepel water en bestrijk de randen van het bladerdeeg. Bak de zuurkooltaart in 65-75 minuten goudbruin en stevig. Dek de zuurkooltaart naar 50 minuten af met aluminiumfolie, zo word de taart niet te donker. Bestrooi de zuurkooltaart met gesneden platte peterselie en serveer eventueel met een lekkere salade.

DELEN: